Lääkiksen pääsykoe sähköistyy! Mitä teen?

23.11.2021

Lääkiksen pääsykoe muuttuu sähköiseksi kevään 2022 haussa. Koe tehdään valvotusti koesalissa hakijan omalla kannettavalla tietokoneella. Koetta ei ole mahdollista tehdä tabletilla tai puhelimella.

Tarkemmista yksityiskohdista ei ole vielä tiedotettu, mutta muutokset vaikuttavat tasapuolisesti kaikkiin valintakokeisiin osallistuville, joten ainakaan tästä muutoksesta ei kannata hermostua. 


Mutta asiaa on kuitenkin hyvä hetki pohtia ja jatkaa sitten biologian, fysiikan ja kemian opiskelua kuten aikaisemminkin; nämä kolme ainetta ja niiden riittävä lukiotason osaaminen ovat edelleenkin se kivijalka, jonka pohjalle menestys pääsykokeissa luodaan.

Opiskelussa kannattaa käyttää monenlaisia tekniikoita ja lähteitä; lukea kirjoja, laskea laskuja (paperillakin), piirtää kuvia, tehdä miellekarttoja, katsoa animaatioita sekä videoita, kuunnella luentoja, keskustella kaverin kanssa (hyvä tekniikka on esim. selittää asioita kaverille vuorotellen). Mitä paremmin asiat syväoppii ja ymmärtää, sitä nopeammin selviää sitten pääsykokeissakin eteentulevista tehtävistä.

Itse en usko täysin siihen, että koe olisi pelkästään monivalintaa (toki näitä tehtävätyyppejä siellä varmasti on), mutta monivalintojakin voi olla monenlaisia, ja vastauksen päättely voi vaatia vaikka laskemista suttupaperille!  Tehtävätyyppinä voisi olla myös aukkotehtäviä, yhdistelytehtäviä ja tekstivastauksiakin, jopa esseitä. Miksipä ei?

Esim. viime kevään biologian ja ympäristötieteiden valintakoe oli jo viime keväänä sähköinen, ja siellä vaadittiin monivalintojen lisäksi myös teksivastauksia (biologian kokeeseen voi tutustua täällä)

Voi toki olla, että piirtämistehtävät (molekyylit, voimakuviot jne) sekä pitkät laskut jäävät pois, eli mahdollisesti siten fysiikan osio kokeesta muuttunee eniten. Aiempaa enemmän saattaa myös olla lyhyempiä laskuja, joista suurin osaa on monivalintaa ja mahdollisesti "anna pelkkä vastaus yksikköineen" tyyppisiä tehtäviä.

Nyt tässä vaiheessa vuotta keskittyisin siis perustekemiseen ja lukion opetussuunnitelman mukaisiin aiheisiin käyttäen opiskelussa apuna monenlaisia kikkoja. Ja lisäksi kannattaa muistaa, että muutokset ovat siinä mielessä tasapuolisia, että ne koskevat kaikkia valintakokeisiin osallistuvia. Mitä rauhallisemmin asiaan pystyt suhtautumaan (ja hyväksymäänkin asian) sitä paremmin pystyt keskittymään perustekemiseen!

Epionen opetuksessa ei ainakaan luovuta tämän takia paperista tai liitutaulusta! Myös tehtävätyyppejä on monenlaisia käytössä edelleen. Aiomme toki laatia entistä enemmän sähköiseen ympäristöön sopivia tehtäviä ja pistareita, ja näitä meillä on ollut ennestään jo paljon käytössä mm. Epionen ETÄkurssilla, joka kuuluu kaupanpäällisenä meidän oppikirjapakettiimme. Jos haluat mukaan kurssille ja pääsyn satoihin sähköisiin tehtäviin, katso lisää verkkokaupastamme.

Jos sinulla tuli aiheeseen liittyvää ajatusta tai kommenttia, liity keskusteluun Älyvuodon keskustelupalstallamme! 

TerveisinPäivi
Epionen biologian opettaja

23.11.2021Lääkiksen pääsykoe sähköistyy! Mitä teen?
08.08.2021ETÄ-kurssimme starttaavat taas!
01.02.2021uusi kertauskurssi saatavana nyt meiltä!
01.12.2020Lääkiksen ennakkomateriaaliin valmistautuminen?
08.10.2020Lääkiksen valintaperusteet 2021 on julkaistu!
24.08.2020NETTIKURSSI KAUPAN PÄÄLLE!
08.07.2020OIKAISUPYYNTÖPALVELU AVATTU!
28.12.2019Boostia opiskeluun tarjoushintaan!
22.09.2019Lääkiksen pääsykoevaatimukset v 2020?
04.06.2019Epionen kesäterveiset

Siirry arkistoon »